Pressmeddelande från nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken

ljuskedja-Pyhäjoki-Foto-Tiina_Prittinen

Ljuskedjan vid Pyhäjoki för ett kärnkraftsfritt Bottenviken Foto: Tiina Prittinen

– Det känns verkligen tungt när finska riksdagen idag röstade för att Fennovoima ska få fortsätta projektera en ny rysk reaktor långt uppe i Bottenviken. Det är sorgligt att finnarna kliver på kärnkraftståget som går baklänges in i framtiden, suckar Per Holmqvist som är aktiv i Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken Piteå.
– Hela världen ropar efter förnybara lösningar som både skapar fler arbetstillfällen och som är ger billigare ström. Med sådana utmaningar framför sig väljer Finlands riksdag ändå att satsa många tiotals miljarder på gammal teknik. De lyckas ju inte ens att bygga klart Olkilouto 3 som blivit 3 gånger dyrare och försenat 9 år redan. Bygg klart det först och visa att ni är kompetenta innan ni förstör hela Bottenvikens känsliga vattenmiljö med en reaktor i Pyhäjoki, kräver Per Holmqvist.

– Det är sorgligt, även om det var väntat. Men reaktorn står inte där ännu. Det är många pusselbitar som ska falla på plats innan Fennovoima kan börja leverera el, säger Elisabeth Holmström från Kärnkraftsfritt Bottenviken Robertsfors och som just återvänt från en resa till maktens boningar i Helsingfors.
– Vi har träffat Strålsäkerhetscentralen STUK Näringsministeriet och representanter för riksdagspartierna i Finland och förklarat att det inte ska byggas något kärnkraftverk vid Bottenvikens strand – så är det, säger Elisabeth och fortsätter
– Även om inte det allra värsta skulle hända med en kommande kärnkraftsolycka så finns det grader i helvetet. Mindre läckage och stora mängder kylvatten skulle väldigt enkelt kunna störa den känsliga marinbiologiska miljön i Bottenviken, säger hon.

Lena Lagerstam som bor i Morjärv och som är kontaktperson för Nätverket tycker att det är ett tungt beslut som Finska riksdagen fattade idag.
– Vi hade hoppas att riksdagen visat lite sunt förnuft och fattat ”rätt” beslut. Nu får vi fortsätta kämpa. Men vi ger aldrig upp. Vi ska vara ledsna några dagar nu, men sen ska vi fortsätta vårt arbete. Vi vinner det här till slut.
Det vi pratat om redan nu är en bojkottaktion mot det finska halvstatliga Fortum, som i tisdags gick in med 15% ägande. Vi kommer också att bearbeta de andra ägarna som SSAB så att de drar sig ur. Så kommer vi också tillsammans med PRO Hanhikivi att granska alla dokument i tillståndsprocessen, bygglov, miljöprövning, mellanlager och slutförvar. De ska veta att vi kollar dem med lupp säger Lena och ser ett arbete framför sig som kommer att uppta hennes tid under hela våren.
– 1 juli nästa år 2015 är nästa kritiska datum. Om Fennovoima inte hunnit fixa alla tillstånd till dess så faller hela projektet, avslutar Lena.

Kontakta gärna någon eller några av oss:
Per Holmqvist +46 07 362 30 18
Lena Lagerstam +46 72 235 25 67
Elisabeth Holmström +46 70 335 96 30

Pressmeddelande Norrbotten och Västerbotten 5 december 2014

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.