Naturskyddsföreningen ser att delbetänkandet av 2024 års skogspolitiska utredning kan leda till ökade konflikter i skogen. Om utredarens förslag blir verklighet kan situationen i skogen bli ännu mer ohållbar för den biologiska mångfalden.
De förslag som utredaren Göran Örlander presenterade i dag från utredningen ”Ett tydligt regelverk för aktivt skogsbruk” kommer inte att leda till en robust skogspolitik, enligt Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall kommenterar:
–Den biologiska mångfalden utarmas i snabb takt i de svenska skogarna och miljömålen är långt ifrån att nås. Det finns stora brister i tillsynen i skogen idag, vilket medför att skogar med höga naturvärden avverkas i strid med lagen. Det är ansvarslöst av utredaren att föreslå mindre tid för kontroll när stora brister redan finns, säger Beatrice Rindevall ordförande Naturskyddsföreningen.
– Utredaren fokuserar på att öka möjligheten till avverkning genom avreglering och minskad kontroll, och det riskerar att skapa en ännu mer ohållbar situation i den svenska skogen. Vi befinner oss redan i ett läge där intensivt skogsbruk sker på alldeles för stor bekostnad av biologisk mångfald och skogens funktion som kolsänka. Förslagen skapar fler problem än de löser, inte minst för miljön. Det är raka motsatsen till en robust skogspolitik och ökar riskerna för att Sverige bryter mot EU:s lagstiftning, säger Beatrice Rindevall ordförande Naturskyddsföreningen.
– Det finns stora brister i tillsynen i skogen idag, vilket medför att skogar med höga naturvärden avverkas i strid med lagstiftningen. Detta är en starkt bidragande orsak till konflikterna kring skogen. Tyvärr lämnar utredningen inget förslag som förbättrar situationen, vilket innebär att den höga konfliktnivån kommer att kvarstå. Det är hög tid att politiken börjar ta ansvar, säger Beatrice Rindevall ordförande Naturskyddsföreningen.
– Skogsägare har ett ansvar för att ha kunskap om naturvärdena i sin skog inför avverkning. Att utredaren nu vill begränsa det kravet kommer att leda till ökad utredningsbörda för staten. Skogsstyrelsen har idag inte har resurser för att klara det som miljölagstiftningen kräver. Risken är stor att Skogsstyrelsen kommer fatta beslut utan rätt kunskap, säger Beatrice Rindevall ordförande Naturskyddsföreningen.
Kommentera