Under 2019 inventerade Patrik Nygren Burebergets gammelskogar åt miljökontoret i Skellefteå. Flera områden med höga naturvärden dokumenterades, bl.a. två områden på kyrkans mark; ett stort (100+hektar) och ett mindre område på ca 8 hektar. Det mindre området fortsätter även söder om vägen på privatägd skogsmark och omfattar totalt ca 16 hektar (se karta nedan). Rapporten från inventeringarna skickades till både Länsstyrelsen (LST) och Skogsstyrelsen (SKS). LST besökte bägge områdena och klassade dem som skyddsvärda med höga naturvärden, det mindre området fick dock en något annorlunda avgränsning än den som Patrik gjort (se karta nedan).
Det större området har därefter kyrkan gått med på att förhandla om bildande av naturreservat men det mindre området, som länsstyrelsen inte kan prioritera för reservatsbildning pga dess begränsade storlek, har kyrkan avverkningsanmält. SKS besökte det mindre området som avverkningsanmäldes och klassade det också som höga naturvärden (Objekt med naturvärde). Man skriver bl.a.: ”Skogsstyrelsen har den 13 juli 2020 fältbesökt det aktuella avverkningsanmälda området och konstaterat att det inom området finns känsliga miljöer med höga naturvärden”. Både LST och skogsnätverket Mycel protesterade mot avverkningsplanerna men kyrkan underröjde skogen och meddelade att området absolut skulle avverkas. SKS tog till slut beslut om att förbjuda avverkning i 0,5 hektar av området. Därefter har området på 8 hektar stått orört men avverkningsanmälan har legat kvar och på hemsidan där kyrkan redovisar sina frivilliga avsättningar för naturvård har området inte dykt upp.
I månadskiftet mars-april 2025 överklagade Naturskyddsföreningen att Skogsstyrelsen inte tagit några beslut i ärendet som förbjuder avverkning i hela området utan bara en mindre del. Därefter tog kyrkan tillbaka sin avverkningsanmälan. Under februari inkom en avverkningsanmälan på den privatägda delen söder om vägen (se karta nedan). Naturskyddsföreningen har överklagat avverkningstillståndet.
Det avverkningsanmälda området på kyrkans mark består av en gammal granskog som aldrig varit kalhuggen med inslag av tall och björk. Skogen innehåller träd i alla åldrar men de dominerande träden är 120 – 150 år gamla och sparsamt förekommer ca 150 – 200 åriga granar och tallar. Flera granar och tallar är mycket grova (över 55cm i diameter i brösthöjd) och bitvis förekommer stora ansamlingar av grova lågor från ca 30 år av självgallring. Även stående döda träd, främst gran men även tallar, förekommer bitvis ganska allmänt. Tyvärr genomförde markägaren kyrkan en omfattande underröjning för några år sedan som delvis gett skogen ett mer parkartat intryck men som också skapade en hel del klen död ved. Bitvis är tillgången på död ved mer begränsad med enstaka lågor.
I området har 8 olika rödlistade arter noterats; harticka (NT, S), ullticka (NT,S), rosenticka (NT,S), stjärntagging (NT,S), rynkskinn (VU,S ), gräddticka (VU, S) samt hackspår och varningsläte från spillkråka (NT) liksom ringhack och barksprätt från tretåig hackspett (NT). Gnagspår efter bronshjon förekommer också, och bitvis även en intressant markflora med brakved, tolta, fläcknycklar, olvon och liljekonvaljer.
Naturskyddsföreningen vill betona att det är lovvärt att kyrkan samarbetar med länsstyrelsen om reservatsbildning av det större området. Samtidigt är det mycket märkligt att kyrkan envisas med att vägra avsätta det mindre området (8,3 ha på kyrkans mark) när inte mindre är tre olika instanser klassat skogen som skyddsvärd med höga naturvärden! Fortsättning följer…
Bureberget, karta: områden avgränsade med lila linje är klassade som skyddsvärda av länsstyrelsen. Områden
avgränsade med ljusgrön linje är klassade som Naturvärden, grön linje är Nyckelbiotoper och helt gröna
områden är Biotopskydd. Naturvärdet som pekas ut med en gulgrön pil är det aktuella området på kyrkans
mark medan området som är avgränsat med röd linje är avverkningsanmält av en privat skogsägare.
Nyckelbiotop = En nyckelbiotop är ett område i skogen som i och med sina höga naturvärden har en
mycket stor betydelse för skogens växter och djur. I en nyckelbiotop kan det finnas hotade eller
sällsynta arter som behöver området för sin överlevnad.
Naturvärde = Under inventeringen av nyckelbiotoper har man också registrerat andra objekt som har
naturvärden, utan att nå upp till samma kvalitet som en nyckelbiotop. Resultatet används till
rådgivning och planering av insatser för naturvården.
Biotopskydd = område där markägaren fått 125% av skogens värde i ersättning och där skogliga
ingrepp bl.a. avverkning är förbjudna.
Rödlistade arter = arter som enligt Artdatabankens experter är hotade av skogsbruk i olika
utsträckning. Många av dessa arter är också Signalarter.
NT = Nära hotad på rödlistan
VU = Sårbar på rödlistan
S = Signalarter = arter som enligt Skogsstyrelsen signalerar att skogen har höga naturvärden
Kommentera