”Stenåldern tog inte slut på grund av brist på sten”

Vår tid är nu 05

 

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson drog fullt hus i Umeå i helgen. I sin föreläsning om klimathotet låg fokus på den positiva utveckling som sker, men som allt för ofta drunknar bland mindre hoppfulla rapporter.

Inför klimatmötet i Paris så menade han att vi inte bör lägga vårt hopp endast på politiska lösningar. Vi  ska inte bli besvikna när förhandlingarna inte går i lås, utan istället se möjligheter även i näringslivet där vi, steg för steg, måste ta ett större ansvar och påverka utvecklingen i rätt riktning genom vår konsumentmakt.

Ett fosilfritt samhälle är både möjligt och önskvärt. Dessutom ligger det kanske närmare i tiden än vad vi tror. För det globala ekosystemets skull är vi förhoppningsvis där långt innan vi tagit upp den sista oljan. Med den teknologiska utvecklingen vi ser i åtanke står vi kanske inför en ny teknisk revolution. Stenåldern tog inte slut på grund av brist på sten. Den fick ge vika för bättre tekniska lösningar.

Det är nu upp till oss att se till att fosilsamhället inte tar slut på grund av brist på olja och gas. Det samhället måste få ge vika för teknologiskt bättre och hållbara lösningar långt innan dess.

André Nyström

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.