Elin Nordlund och Jonas Nordlund vinner Västerbottens miljöpris – Guldspoven 2022 

David Häggblad, ordförande och Sture Gustafsson, sekreterare i Naturskyddsföreningens länsförbund i Västerbotten delade ut priset i januari 2023. I bild ser vi Sture tillsammans med Elin och Jonas Nordlund, vinnare av Guldspoven 2022. 

Elin Nordlund och Jonas Nordlund, vinnare av Västerbottens miljöpris Guldspoven 2022 

Under året 2022 bjöds allmänheten in att nominera kandidater till miljöpriset och det står nu klart vilka som vunnit Guldspoven 2022. Juryn, som består av styrelsen i länsförbundet Naturskyddsföreningen i Västerbotten, har nu tillkännagivit de två vinnarna, Elin Nordlund och Jonas Nordlund. Två eldsjälar som under flera år arbetat tillsammans för att främja den biologiska mångfalden.

Juryns motivering: 

”Genuint intresse för naturen och olika djur, inte minst hästar, är anledningen till Elin och Jonas Nordlunds strävan att kombinera gamla och moderna tekniker. Deras metoder resulterar i att markskador inom jord- och skogsbruk undviks och att den biologiska mångfalden bevaras. Deras arbete är också en inspiration till att bedriva en fossilfri verksamhet. I över 10 år har de återskapat igenvuxna åkrar och betesmarker och bedrivit ett hyggesfritt skogsbruk, allt med nordsvenska brukshästar.

Tack vare deras hänsyn till miljön blir resultatet även en utsläppsminskning av växthusgaser. De sprider sina erfarenheter genom kurser i brukskörning med häst och bedriver avelsarbete med egna hingstar och avelsston. Efter upptäckten av lantrasen Bjurholmshönan, en väldig sällsynt ras från slutet av 1800-talet som klarar det västerbottniska klimatet, blev Jonas även genbanksansvarig för hönsen och svarar för deras spridning till andra gårdar.

Elin och Jonas visar med sin kunskap och sitt engagemang att en fungerande framtid är möjligt utan att vara bakåtsträvande. De är vägledande för de kommande unga generationerna.

Naturskyddsföreningen i Västerbotten anser att detta arbete är en naturvårdsinsats som har stor betydelse och att Elin och Jonas därför förtjänar utmärkelsen Guldspoven år 2022.”

Om priset Guldspoven

Priset tilldelas en ”en eller flera personer som gjort en förtjänstfull insats för natur eller miljö i länet” och fått namnet Guldspoven, uppkallat efter Västerbottens landskapsdjur Storspoven. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma de eldsjälar och lokala miljöhjältar som med driv och engagemang spelar en viktig roll i arbetet att skydda vår natur och skapa ett hållbart samhälle och framtid för kommande generationer.

Om Naturskyddsföreningen 

Naturskyddsföreningen är en politiskt obunden ideell miljöorganisation som sprider kunskap, kartlägger miljöhot, skapar lösningar samt påverkar politiker och myndigheter. Föreningen har omkring 200 000 medlemmar i lokalföreningar och länsförbund över hela landet. I Västerbotten finns idag drygt 4400 medlemmar som tillsammans vill förändra världen till det bättre.

För mer information kontakta: 

Naturskyddsföreningens regionala kansli i Västerbotten

E-post: kansli.vasterbotten@naturskyddsforeningen.se

Tel: 076-143 95 44

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.