Karin Lexéns besök i Västerbotten

16-18 januari besökte Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén Västerbotten och många kretsaktiva fick möjlighet till en pratstund. Allmänheten bjöds även in till 2 föreläsningar och ett panelsamtal. Under rundresan i regionen träffade Karin även lokala politiker och tjänstemän. 

Besök på Länsstyrelsen Västerbotten 

Vid besök på Länsstyrelsen Västerbotten lyfte Karin den snabba industriella omställningen och den generella utvecklingen i norr. Det var ett givande samtal där Länsstyrelsen lyfter att de arbetar med de målkonflikter som finns i den omställning som sker samt kopplat till miljö och klimatförändringar. En stor fråga som Länsstyrelsen tycker är viktig är markanvändningen. Det behövs konsekvensbeskrivningar och där kan Naturskyddsföreningen lägga fokus på ännu opåverkande områden. Länsstyrelsen uppmuntrar Naturskyddsföreningen att delta och lämna remissvar, för att bidra med kompetens kring miljöfrågor, just nu är vi exempelvis inbjudna att lämna synpunkter på den Vattenförvaltningsplan som börjar gälla 2027 för Bottenviken.

Hur kan norra Sverige leda vägen i den gröna omställningen samtidigt som vi balanserar ekonomisk tillväxt och miljömässig hållbarhet?   

Föreläsning på Umeå universitet – Medverkande: Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen och Magnus Lindmark, professor vid Umeå universitet och projektet Det nya framtidslandet. 

Ett engagerande samtal om norra Sveriges gröna industrialisering och hållbar samhällsekonomi. Karin och Magnus föreläste och samtalade kring ämnet naturresursanvändning. Det fanns en stor enighet i att effektivisering och nya tekniker inte är hela lösningen för en hållbar omställning. Magnus pratade om hållbar omställning och naturresurser ur ett ekonomiskt perspektiv och lösningar för att samhället ska kunna reglera så att uttag av resurser märks på ett positivt sätt i lokalsamhället. Han kom med föreslag så som obligatoriska försäkringar för gruvnäringen med pengar som går in i fonder och täcker riskerna som gruvorna medför samt fonder för kompensation till lokalsamhälle eller region likt norska oljefonden. Karin lyfte vad en långsiktigt hållbar utveckling innebär och riskerna med ohållbart, snabbt uttag av naturresurser över de planetära gränserna. Att omställningen måste ske med hänsyn till mänskliga rättigheter, hänsyn till samiska traditioner, med försiktighetsprincipen som utgångspunkt och med pricipen förorenaren betalar. Hon lyfte även att snabba processer i så kallade snabbspår riskerar viktiga demokratiska processen som lokalsamhället vinner på. Hon lyfte Naturskyddsföreningens policy om hållbar samhällsekonomi och vikten av mer cirkulär ekonomi.

Möte med Lorens Burman – Skellefteås Kommunalråd, kommunstyrelsens ordförande.

Karin träffade Lorens Burman det blev ett brett samtal om kommunens omställningsarbete, vilka utmaningar de haft och hur de ser på framtiden. De tror inte att elbehovet blir så stort som det är flaggat för, och att det finns en stor tro på framtida teknikutveckling.

Middag med Skellefteåkretsen med intressanta samtal.

Möte med Skellefteåkraft

De arbetar med att ta bort och återställa efter små vattenkraftverk för att behålla de stora som har bra reglereffekt, fick ta över kommunens skog och letar partner för sitt skogsbruk, vill kunna driva fjärrvärmen med elpanna när tillgången/överflödet på ren billig el är som störst men här sätter höga skatter käppar i hjulet, ser med oro på att det tycks finnas ett (populistiskt) motstånd mot omställningsarbetet och önskar mer samarbete med andra då alla bör ha samma mål med omställningen.

Lycksele Under lunchen med Lycksele Kretsen pratade vi allmänt om populism och hat/hot mot oss aktiva i olika sammanhang. Ett viktigt ämne som vi framöver behöver fortsätta att lyfta. Vi tog en promenad till Älven där deltagare fick möjlighet att prata med Karin.

Föreläsning: Hur påverkas Umeälven av gruvor och vattenkraft?

Karin höll en föreläsning på Lycksele biblioteket, vilket engagerade deltagare som var intresserade av framförallt strandskydd och hur gruvor och skogsavverkning påverkar våra vattendrag, fiske och den biologiska mångfalden.  Torgny Forsgren blev inbjuden av Karin att dela sin kunskap angående gruvor och skogsavverkning under föreläsningen.

Umeå: Panelsamtal

Panelsamtal mellan Karin Lexén,  Jenny Wik Karlsson – verksamhetschef Svenska Samers Riksförbund och Simon Grenholm – styrelseledamot i NF Västerbotten, medverkande i temagrupp inför Naturskyddsföreningens Policy för hållbar samhällsekonomi.

Samtalet tog sin utgångspunkt i frågan: Hur blir det om vi låter naturen och mänskliga rättigheter sätta gränsen för ekonomin?

Karin lyfte att omställning måste ha fokus på rättvisa, ske med respekt för lokalsamhälle och inom de planetära gränserna. Policyn för hållbar samhällsekonomi är gemensamma utgångspunkter för att skapa en bred plattform att utgå ifrån och vidareutveckla frågorna. Egenintresse till kostnad av det gemensamma får inte prioriteras, det riskerar att skapa ökad polarisering och konflikter. Vi behöver ser mer på vad stimulerar människor att leva förnöjt?  Samt Vad består det goda livet av? Vi vill uppmuntra att cirkulärt levnadssätt.

Karin avslutar med tanken: människan är en del av naturen – vi är en helhet.

Simon inleder med att berätta om temagruppens arbetet med att ta fram policyn. Han påpekar att effektiviseringen riskerar att gå för snabbt och kan skapa sidoeffekter. När målet är ständig tillväxt och ökade vinster läggs andra värden lätt åt sidan. Ett exempel på uttag av naturresurser – Gruvkross, Västerbotten är Sverigeledande på uttag av gruvkross med 20 ton per person och år. Det är ett stort Dilemma – Gruvor till batterier istället för olja.

Jenny tycker det är bra att miljörörelsen ser andra världen också då hon önskar ett holistiskt perspektiv. Vill lyfta samisk tradition pratar ofta om cirklar som slutna kretslopp. Idag är fler medvetna om klimatförändringarna men medlemmar i samebyarna såg redan för 20 år sen oroande väderväxlingar. Samverkan behövs för att lösa den här komplexa frågan. Hon vill framhäva delaktighet och inflytande på riktigt inte bara att man ska vara i rummet eller kan köpas. Det pratas mycket om ansvar och ekonomiskt ersättning men Renar äter inte pengar! Jenny avslutar med tanken att : Det vi behöver är i grunden gemenskap och sällskap för vårt välbefinnande. Vi behöver hjälpas åt mer om krisen slår till och det genom att gå från individualism till gemenskap.

Panelsamtalet spelades in och kommer inom kort att publiceras i podden Naturskyddsföreningen förstår inte 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.