Debattreplik: Gruvindustrin är inte bara positiv

Replik på debattartikel av Roland Antonsson och Ola Holmström, Metall, Västerbotten, publicerad i Norran och på norran.se 30 oktober 2014.

Att utmåla gruvorna som Västerbottens framtida arbetsskapare är minst sagt tveksamt. Gruvindustrin har redan kraftigt rationaliserat bort arbetstillfällen och utvecklingen går mot än mer automatisering där de flesta arbeten kan skötas på avstånd via datorer.

Vad gäller gruvbranschens hänsyn till miljön så finns det många exempel på motsatsen bara här i Västerbotten. I år har Naturvårdsverket  anslagit 70 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar för att upprätthålla reningen av avfallsvattnet från den konkursade Svärtträskgruvan i Storuman. Av Länsstyrelsens 10 högst prioriterade industriområden i behov av miljöåtgärder så är 5 gruvor och på första plats kommer Rönnskärsverken.

I Tärnaby finns, trots mycket tveksamma ekonomiska förutsättningar, långt gångna planer på att anlägga Rönnbäcksgruvan i och på sidorna av Umeälvens vattenmagasin. Dessutom har nya skogsinventeringar visat på mycket höga naturvärden i detta område. Exempel på dålig  hänsyn till miljön finns alltså i så väl nedlagda, pågående som planerade gruvor.

Mineralfyndigheternas allt lägre halter av intressant material kräver större arealer för större dagbrott och större avfallsmagasin.  Större ytor blir alltså obrukbara för andra näringar. Naturskyddsföreningen arbetar därför för att öka det lokala inflytandet och bestämmanderätten över föreslagna gruvprojekt.

Naturskyddsföreningen anser att förorenaren ska betala för miljöskadorna. Vi kräver en effektiv reglering av gruvbranschen där särbehandlingen av minerallagen tas bort och istället inordnas under Miljöbalken. Därtill behövs ökad kompetens och kapacitet hos tillsynsmyndigheterna för att säkerställa en bra oberoende kontroll av gruvindustrin.

Vi har ett jordklot med ändliga mineralresurser. Nu måste vi börja nyttja dem klokt – minska mineralanvändningen, öka återbruket och öka återvinningen. Först när vi gjort detta borde nya gruvor komma ifråga.

Nils Viklund, sakkunnig i Naturskyddsföreningens gruvgrupp
Staffan Landström, länsordf. Naturskyddsföreningen Västerbotten

 

Dela

Kommentera

One thought on “Debattreplik: Gruvindustrin är inte bara positiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.