Boliden fick nej om Laver!

Boliden vill på nytt öppna gruva, en mycket stor koppargruva, i Laver norr om Älvsbyn i Norrbotten. Vi har bevakat frågan en tid. På platsen har funnits ett helt gruvsamhälle en gång. Nu har Boliden fått avslag på sin begäran att öppna gruvan.

Bergstaten, som granskar och beviljar tillstånd för brytning, har sagt att dels ska företaget visa hur man hanterar att det är Natura 2000-område och om man klarar det så prioriterar ändå Bergstaten rennäringen i Semisjaur-Njargs sameby före gruvan.

Det här är en glad överraskning!

Givetvis kommer Boliden att överklaga beslutet. Då blir det en politisk fråga, en regeringsfråga, vilket vi tycker är utmärkt!

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.